مستند ظهور و تئوری توطئه

Conspiracy theory

در سال ۱۳۸۹ در وبلاگ قدیمی ام مطلبی نوشته بودم در مورد مستندی به نام ظهور (The Arrivals). در اون زمان این مستند تازه داشت دست به دست می چرخید و از طریق یکی از دوستان به دست من هم رسید. در آن زمان که ۲۲ سال داشتم و هنوز دانشجو بودم در شرح این مستند در وبلاگم (که مخاطبانش دانشجویان دانشگاهمون بودند)   نوشتم:

  “در اين مستند خيلي جالب در مورد فراماسونري (Freemasonry)، ايليومناتي (Illuminati)، دجال آخرالزمان (Dajjal) و خيلي موارد ديگه به صورت علمي و با دلايل قاطع بحث شده بود. مستند از نظر علمي در سطح خيلي خوبي قرار داشت به طوريكه من تا به حال نمونه اين مستند رو كه با اين دقت و ظرافت به موشكافي چنين مباحثي بپردازه نديده بودم”

چند روز پیش به طور تصادفی به مطلب مذکور که خودم نوشته بودم برخوردم. باید اعتراف کنم در آن زمان اشتباه می کردم و بیشتر موارد ذکر شده در این مستند به طور قاطع و با دلایل صحیحی مورد بررسی قرار نگرفته اند. مطالب مذکور در این مستند تنها مجموعه ای تئوری توطئه و  حاصل تخیل سازندگان این مجموعه اند.

اما تئوری توطئه (Conspiracy Theory) چیست؟ طبق تعریف موجود در ویکی پدیا:

“تئوری توطئه یا توهم توطئه اصطلاحی است که در ابتدا، وصفی برای هر ادعای دسیسه‌گری بود. با این وجود، امروزه، تئوری توطئه فقط در این معنا به کار می‌رود: تئوری‌ای که رویدادی کنونی یا تاریخی را نتیجهٔ نقشهٔ مخفیانهٔ گروهی دسیسه گر (عموماً قدرتمند) می داند.”

اما چگونه یک تئوری توطئه ساخته می شود؟ روش استدلالی مورد استفاده در تئوری های توطئه روشی است به نام استدلال معکوس (Abductive Reasoning). این روش اولین بار بوسیله فیلسوف بزرگ آمریکایی چارلز سندرز پیرس تعریف شد. طبق این تعریف  ابتدا واقعه  C مشاهده می شود اما اگر A درست بود C اهمیت بسزایی داشت؛ بنابراین احتمالا A درست است!  بهتر است با مثالی چگونگی کارکرد این روش را بررسی کنیم:

فرض کنید در حیاط منزل چمن ها خیس هستند(واقعه C). اگر دیشب باران آمده باشد خیس بودن چمن ها عادی است(A). پس می توان گفت دیشب باران آمده است.

اما ممکن است کسی چمن ها را خیس کرده باشد! همان طور که مشاهده می کنید در استدلال معکوس دلیل قاطع و محکمی برای توضیح واقعه مشاهده شده وجود ندارد. در این حالت سعی می کنیم بهترین توضیح را برای واقعه مربوطه ارائه دهیم.

اما آیا استفاده از این روش باعث بی اعتبار شدن تئوری های توطئه می شود؟ خیر! نامعتبر بودن تئوری های توطئه به دلیل استفاده از استدلال معکوس نیست بلکه به علت روش استفاده از این نوع استدلال است. ویژگی های بارز تمامی تئوری های توطئه عبارتند از:

در تئوری های توطئه تنها مواردی که منجر به تایید نظریه مولف می شوند ارائه شده و موارد متناقض از دید مخاطب پنهان می مانند. در این حالت از نقل قول ناقص یا گلچین کردن به شدت استفاده می شود. یعنی فقط نتایج مطلوب و مورد نظر مولفین ارائه می شوند. به علاوه مولف سعی می کند تفسیرهای شخصی خود را بدون ذکر هیچ منبعی حقیقت جلوه داده و توضیحات دیگر موجود برای واقعه مشاهده شده را سرپوش گذاری های دولت یا یک گروه قدرتمند وانمود کند. در نتیجه تئوری های توطئه در همین سطح باقی می مانند؛ در سطح یک توهم. توهم یک توطئه!

امیدوارم مطالعه این مطلب اندکی در درک بهتر ماهیت تئوری های توطئه و بررسی دقیق تر و موشکافانه تر مسائل به شما عزیزان کمک کند. شخصا پس از دیدن مستند The Arrivals مدت زمان زیادی رو صرف بررسی صحت مطالب ارائه شده در آن کردم و اکثر موارد فوق رو در طول این بررسی ها متوجه شدم. امیدوارم مورد استفاده شما هم قرار بگیره.

8 دیدگاه در “مستند ظهور و تئوری توطئه”

  1. پس از دیدن سری The Arrivals مدتها تحت تاثیر بودم و دیگران رو هم متاثر کردم. الحق که خوب جو میدادم و دیگران رو جوگیر میکردم. خودم هم از این جو بی نصیب نبودم و هر وقت به ساعت موبایلم نگاه میکردم و اعداد ۹، ۱۱، ۴۴، ۳۳ و خلاصه هر عددی رو میدیدم فکر میکردم نیروهای شیطانی میخواهند با من ارتباط برقرار کنند. تمام برج های تهران رو فکر میکردم freemason ها ساختن. مثلا ساختمان بانک مرکزی و برج شاهنامه و هر ساختمانی که یکم ژیگولی بود و یک هرم کوچولو روش بود. اسم کارگردان این سری الان یادم نیست ولی یادمه که بعدش رفت عراق و شد مرید احمد الحسن (مثلا یمانی).
    https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A7%D8%AD%D9%85%D8%AF_%D8%A7%D9%84%D8%AD%D8%B3%D9%86
    مقدار زیادی از زمانم صرف کسب حقیقت شده ولی نتیجه مناسبی نگرفتم.
    اگر برای شما ممکن هست چند مقاله راجب فلسفه هستی و دیدگاه های آخرالزمانی بنویسید.

  2. ديدگاههاي اخر الزماني درست را از قران و سخنان ائمه استخراج کنيد.
    در مورد مطالب فيلم هم نه مستقيما و غير مستقيم کتابهاي علمي و تاريخي و مقالات پژوهشي هست که مطالب فيلم را تاييد ميکند. من هم بعد از ديدن فيلم همانطور که خود سازنده تاکيد کرده بود که خودتان مطالعه کنيدف بررسي کرد. کتاب شواليه هاي معبد- معماران امپراطور- علايم و نشانه ها در امريکا- رازهاي پيدا و نهان ظهور امريکا- خاطرات مستر همفر- و خيلي کتابهاي ديگر با اضافه واقعيتهايي که داريم مي بينيم که عملا افکار عمومي مردم جهان توسط ابر رسانه ها کنترل ميشه و…..
    مثلا هربار مردم ما تحت تاثير رسانه ها راي مي دهند. نه صلاح مملکت

  3. سلام اگر نظرات این مستند و همون طور که میگید به دقت بررسی کردید چرا تو وبلاگتون قرار نمی‌دید تا ما هم آگاه بشیم حتما اینکارو بکنید

  4. من ۱۷ سال آلمان زندگی کردم و سلطه شیطان بر غرب و قوانینشون تئوری توطئه نیست. آمار و ارقام دقیقی است که کاملا مشهود است. مشکلات اقتصادی، اجتماعی، خانوادگی و … بگردید دنبال نقشه مشکلات آینده غرب.
    گفته ها را با عقل بررسی کنید.
    حضور آمریکا و جنایات اسرائیل آیا تئوری توطئه‌اند؟
    خود همین ویکی‌پدیا که به ظاهر یک دانشنامه علمی است، جا زدن تفکر استعمارگر بر دنیاست.

  5. تئوری توطئه درخصوص فراماسونری و شیطان پرستی، یک تئوری توهم گونه نیست بلکه بحثی بسیار مستدام، تاریخی و حتی قرآنی است. درمورد مستندظهور هرچند تلاش قابل ستایش و بسیاری خوبی بود اما خالی از اشکال نیست ولی در کل، هرکس فکر میکنه این مباحث توهم توطئه است بنظرم خیلی ساده لوحانه و غیر منطقی حرف کیژنه

  6. ۲۳ بهمن ۱۳۵۷ درست یک روز پس از پیروزی انقلاب، گنبد کاوس سقوط کرد – در اسفن همان سال کردستان به ریخت و ندای تجزیه طلبی برخاست، به فاصله کوتاهی در خوزستان نیز ندای تجزیه بلند شد و آنگاه صدام حسین به ایران حمله نمود و در این حمله شرق و غرب به یاری او شتافتند تا جائی که نیروی دریائیی امریکا رسما به نیروی دریائی ایران یورش برد و حتی هواپیمای مسافربری ایران را در آسمان زدند، سپس جنگ رسانه و اقتصادی آغاز کردند و همواره مترصد تجزیه ایران بودند و این مهم را در فتنه آبان ۱۴۰۱ تحت لوای برهنگی زنان به عینه دیدیم، اما عده ائی با ژست روشنفکری می فرمایند : “توهم توطئه”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *